Meidän tarina

Tyrnävän Myllyn tarina

Historia

Tyrnävän Osuusmeijeri rakensi paikkakuntalaisten ja meijerin omaa tarvetta varten vuonna 1919 Tyrnävän myllyn. Myllyssä tehtiin rehujauhoa tilojen karjoille ja elintarvikejauhoja ihmisille. Tuolloin myllyssä oli 2 jauhinkiviparia, 2 kaurankuorimakiveä, ohrankuorimakivi, ryynien höyryttäjä sekä litistäjä. 

Hankkija Oy rakensi 1980 luvun alussa myllyn yhteyteen viljanvastaanottopisteen. Yhteistyö jatkui Hankkija oy:n kanssa uudelle omistajalle siirtymiseen saakka.  

Tyrnävän myllyn toiminta siirtyi uusiin tiloihin vuonna 1990, kun osuusmeijeri osti SOK:lta heidän käytössään ollen kuivaamokiinteistön laajenevaa mylly- ja viljanvastaanottotoimintaa varten. Tyrnävän kunta osti osuusmeijeriltä vanhan myllykiinteistön ja kunnosti sen kauniiksi kunnan kirjastoksi, Myllykirjastoksi.

Vuonna 2000 Tyrnävän mylly siirtyi uudelle omistajalle, maanviljelijä Kauko Matinlaurille, joka osti myllykiinteistön osuusmeijerin konkurssipesältä. Kuluneina vuosikymmeninä mylly oli palvellut Tyrnäväläisiä ja lähiseutujen asukkaita – lähinnä viljelijöitä ja karjankasvattajia – tarjoamalla viljan jauhatuspalvelua. Maatalouselinkeinon muuttumisen myötä palvelun tarve kuitenkin väheni, ja myllyn omistajan vaihtuessa jauhatuspalvelun ja viljanvastaanottopalvelujen rinnalla alettiin tarjota kuluttajille myllytuotteita jauhoista hiutaleisiin sekä karjanrehuja. 

Sukupolvenvaihdon ja tilakaupan yhteydessä vuonna 2008 myllyn toiminta siirtyi Janne Matinlaurille. Mylly jatkoi toimintaansa entiseen malliin, kunnes vuonna 2015 elintarvikemyllylle rakennettiin uudet suuremmat ja toimivammat tilat Nipsinkiin. Tällöin otettiin käyttöön myös Myllylle hankittu vehnämylly, jolla voitiin alkaa valmistaa vehnästä myös vaaleita pullajauhoja aikaisemman hiivaleipäjauhon lisäksi.

Toiminnankuvaus

Tyrnävän mylly jalostaa ohraa, kauraa, ruista ja vehnää perinteisiksi myllytuotteiksi: jauhoiksi, hiutaleiksi, mannoiksi ja ryyneiksi. Tyrnävän myllyn päätuote on ohrajauho, jota valmistetaan vuosittain 150,000 kg. Ruis-, vehnä- ja hiivaleipäjauhoja valmistetaan 30,000 kg vuodessa. Hiutaleita, mannoja ja ryynejä valmistetaan 20,000 kg vuodessa.

Raaka-aineena käytetään pääsääntöisesti omalla tilalla tuotettua viljaa. Elintarvikkeeksi käytettävä vilja varastoidaan siten, että jalostettavan erän alkuperä on aina tiedossa. 

Tyrnävän mylly valmistaa, pakkaa ja kuljettaa itse kaikki tuotteensa.

Tällä hetkellä mylly työllistää täyspäiväisesti yhden ihmisen. Myllyn merkittävimmän asiakaskunnan muodostavat lähialueen pienleipomot. Myllyn tuotteita voi ostaa suoraan myllyltä, ja tuotteita saa myös useista lähialueiden kaupoista.